MENU

Dagbladet, ta en titt i speilet

I et kommentarfelt hos Dagbladet ble det i går lagt ut en link til en artikkel fra min blogg. Den viser til hvordan dokumenter lekket av Edward Snowden bekreftet det mange lenge har hevdet. Vestlige statsmakter har gjennom de mest manipulerende måter angrepet sine kritikere, ved bruk av betalte agenter i full sving som nettroll. Saken fant jeg hos The Intercept, som er nettsiden til Glenn Greenwald – journalisten som først publiserte Snowden-dokumentene i den engelske avisen Guardian.

Hva som så skjer i Dagbladets kommentarfelt er helt utrolig. Deres moderator som der er avisens stemme utad, kommer med denne kommentaren:

dagbladet beam

 

#Clickbait

Dagbladet er en avis som kun overlever ved å tyne penger ut av deg gjennom statsstøtte – i følge Wikipedia er det snakk om 121 millioner per år. Denne vernede bedriften går ut og advarer folk mot å lese min blogg. Husk, vi snakker om avisen som lever av dyptgående gravejournalistikk av typen “Prest innlagt på sykehust med potet i rumpa“.

For å komme med en slik uttalelse om min blogg bør avisen ha gode kilder som underbygger det, ellers blir de konspiratøren. I tillegg bør avisen ha noe å komme med av anstendig journalistikk.

Her er 15 saker som var å finne på Dagbladets forside i går:

 

 1. Michelle Rodriguez spiste mus som var kokt i hennes egen urin

 2. Slik unngår du at sommerkiloene fester seg

 3. Vi har testet en av de hotteste mobilene nå, og den holder ikke det den den lover

 4. Her får Marius’ kompis smake sin egen medisin: – Det er en drøy spøk

 5. Forsøker å kvitte seg med hunden ved å kaste den over et tre meter høyt gjerde

 6. Full storm rundt Nicki Minajs påståtte rumpejuks

 7. Ekspertene svarer: – Hvor lenge varer normalt et samleie?

 8. Annie Lennox’ datter og kjæresten i kajakkulykke. Leteaksjonen avsluttet etter funn av død mann

 9. Slik griller du perfekt sjøkreps på tre minutter

 10. Beckham forbannet: «Du har ingen rett til å kritisere meg som far»

 11. 91 år gammel mann siktet for å ha smuglet kokain skjult i såpe

 12. Myggen stikker bare på de kåteste

 13. Viste du dette om orgasme?

 14. Hun trener stjernenes mager. 

 15. Og jeg er en dårlig rollemodell for å løpe rundt med puppene ute?

 

#BlameRussia

På Dagbladets forside ligger artikkelen hvor de i kommentarfeltet på konspiratorisk måte går ut og advarer mot min blogg. Der har den helt tilfeldig fått den krigsretoriske overskriften “Putins nye krig: – Matvarer fra EU brennes eller pløyes ned i jorda som om det var dritt“.

Hvorfor er Putin i krig med mat?” er den like tilfeldige krigsretorikken som åpenbarer seg når man har klikket på linken.

La oss heller ikke glemme det negativt ladete ordgyteriet som Dagbladet ellers bruker i sin siste #BlameRussia-artikkel.

Det er stort sett matvarer fra EU som brennes eller pløyes ned i jorda som om det var dritt.” skriver Dagbladets journalist.

EU-land kaster 100 millioner tonn med mat hvert år (tall fra 2012), og dette er forventet å stige til 120 tonn i 2020.

Når avisen skriver om hvordan det kastes mat i Norge er tonen derimot en helt annen, noe vi kan se i en artikkel fra juni i år:

Mens hver franskmann kaster 20, 30 kilo mat hver – sju av dem fortsatt i emballasjen – i løpet av et år, kaster hver nordmann nesten 50 kilo mat.

 

Det betyr at vi kaster til sammen 231 000 tonn mat til en verdi av rundt 12 milliarder kroner.

Hvis det var Russland det var snakk om, ville det med størst sannsynlighet se slik ut i Dagbladet:

Mens hver franskmann kaster 20, 30 kilo mat hver – sju av dem fortsatt i emballasjen – i løpet av et år, kaster hver russer nesten 50 kilo mat som om det var dritt.

 

Det betyr at Russlands krig mot mat medfører de kaster til sammen 231 000 tonn mat til en verdi av rundt 12 milliarder kroner, som om det var dritt.

 

De siste årene har norsk og internasjonal massemedia kun fokusert på hvor ille Russland er. I følge den delen av media er det kun negative nyheter fra dette landet. Absolutt ingenting positivt skjer der.

Ta Dagbladets dekning av hvordan det er å være homofil i Russland som et eksempel på agendaen som nå utspiller seg. Avisen har en endeløs rekke artikler som viser til problemer med å være homofil i det landet.

Så har man Dagbladets dekning av Commonwealth Games (samveldelekene) i Glasgow i 2014.

Av de 53 landene som der deltok, er seksuell omgang for homofile forbudt i 42 av de. Det medfører altså bøter, fengselsstraff som kan være livstid, eller dødsstraff. Dette er våre samarbeidspartnere i blant annet handel og andre nasjonale spørsmål.

Dagbladet gidder ikke sette søkelys på det – derimot er det viktigere å spy ut en rekke artikler om hvordan enkelte homofile har det i Russland – hvor det tross problemer er tillatt å være homofil.

Tilbake til utgangspunktet – min artikkel som Dagbladet hevder er konspiratorisk er altså en historie hvor jeg hentet opplysningene fra en tidligere journalist hos Guardian.

Det ser det sannelig ut til at Dagbladet og har gjort i sin siste #BlameRussia-artikkel. Både vinkling og ordbruk er skremmende likt en artikkel Guardian kom med for noen dager siden.

Her et utdrag fra Guardians artikkel, kjørt gjennom et oversettingsprogram:

[..300.000 mennesker har signert en petisjon som foreslår maten bør gis til pensjonister eller andre som er i nød.

 

Dagbladet:

[..300 000 mennesker har skrevet under på en petisjon og bedt om at maten i stedet for å bli ødelagt må bli gitt til pensjonister eller andre som trenger det.

 

Artiklene har flere likheter som dette, og Dagbladets mangler i tillegg kildehenvisninger på hvor journalisten har hentet sine opplysninger.

 

 

#PoeticJustice

Hos Dagbladet er det en fast trend som medfører at journalistene mister jobbene sine mens opplagstallene synker. Den siste nedgangen var på hele 8,6%, noe som i enhver bedrift som ikke er vernet gjennom statsstøtte ville være særs alvorlig. Når det i tillegg er en stø trend som har vist seg gjennom mange år, er det katastrofalt for Dagbladet.

Det er helt utmerket – et av de positive tegn som vår tidsalder har.

For de fleste skjønner nå at aviser som Dagbladet totalt har utspilt sin rolle, i en verden som bugner over av fantastiske nyhetssider på nett.

John Pilgers side er en av mange nettsteder med god journalistikk. Her er litt om hans syn på sine kollegers rolle i krigshissingen, oversatt av Pål Steigan:

Hvorfor har så mye av journalistikken gitt etter for propaganda? Hvorfor er sensur og forvrengning blitt standard praksis? Hvorfor er BBC så ofte et talerør for grådig makt? Hvorfor svindler New York Times og Washington Post sine lesere?

 

Hvorfor blir ikke unge journalister lært opp til å forstå media agendaer og til å utfordre og avsløre uverdige formål skjult bak fine ord eller falsk objektivitet? Og hvorfor blir de ikke opplært til å forstå at kjernen i mye av det som kalles main stream media ikke er informasjon, men makt?

 

Dette er uhyre viktige spørsmål. Verden står nå overfor faren for en storkrig, til og med en kjernefysisk krig der USA tydeligvis prøver å isolere og provosere Russland og til sist også Kina. Sannheten blir snudd opp-ned og blir vrengt av journalister, deriblant av dem som fremmet løgnene som førte til blodbadet i Irak i 2003.

Det eneste man kan få noe ut av ved slike artikler som Dagbladet her i krigersk tilstand spyr ut, er kommentarfeltet:

 • for 2 timer siden

USA/EU/vesten påtvinger økonomiske sanksjoner mot Russland, som et ledd i krigføringen mot dette landet.

 

Russland reagerer, naturlig nok, med mottiltak, for å beskytte seg selv mot de økonomiske (enn så lenge!) aggressorene fra vesten. En helt normalt tiltak ethvert land som ønsker å ivareta sine inbteresser ville satt i gang.

 

USA/EU/vesten og Norske medier, herunder Db med antirusseren M. Strand i spissen, fortviler og feller “krokodille-tårer” !! Skulle Russland kanskje takke og bukke for de påtvungne sanksjonene, mister Strand?? Maken til patetisk og imbesil journalisme skal man lete lenge etter….

 

Selv den meget “gjennomsiktige” “humane” vinklingen av artikkelen som Strand tendensiøst bruker for å prøve å skjule sin opprinnelige agenda (nemlig spredning av propaganda mot Russland og dets president Putin), klarer ikke å fjerne følelsen av en, til de grader amatørsk og propagandaaktig, forsøk på journalisme som M. Strand prøver å “selge” oss lesere…

 

Dagbladets konspiratoriske kommentar medførte et snev av Streisand effekten, med et par hundre treff i løpet av noen få timer på artikkelen de var så redd for.

 

 

 

 

Share this...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someoneDigg this

Leave a Reply

%d bloggers like this: