MENU

Utrolige bilder fra starten av den moderne plastiske kirurgi

I 1916 var den 20 år gamle klokkemakeren William Vicarage ombord på det britiske slagskipet HMS Malaya, som lå kampklart i Nordsjøen for det som skulle bli kjent som historiens største sjøslag. Over 120.000 menn fra Storbritannias Grand Fleet og den tyske Hochseeflotte stod klare til å angripe hverandre i slaget ved Jylland.

Over 8000 menn mistet livet i dette sjøslaget. HMS Malaya ble truffet 8 ganger og Vicarage ble skutt i ansiktet så hele underkjeven hans forsvant.

Han var en av de heldige som ble brakt til sykehus hvor ansiktet ble rekonstruert.

På denne tiden var det vanlig å bruke kunstige erstatninger som ansiktsproteser lagd av tinn innen plastisk kirurgi. De ble håndmalt for å tilpasses pasienten, og en  som hadde jobben med å lage de var skulptøren Francis Derwent Wood som i bildet under jobber med en skadet soldat.

Jeg forsøker ved hjelp av ferdigheter jeg tilfeldigvis besitter som  skulptør å lage en manns ansikt så nært som mulig til hvordan det så ut før han ble såret. – Francis Derwent Wood. Lancet 1917:949-51 

Francis Derwent Wood

Francis Derwent Wood

 

 

6 måneder før slaget ved Jylland, startet Harold Gillies Englands første spesialavdeling for plastisk kirurgi ved Cambridge militære sykehus. Han hadde studert under Hippolyte Morestin i Paris – en mann som ble kjent som en av grunnleggerne av plastisk kirurgi.

Under sterk motstand fra det medisinske etablissement men med inspirasjon fra Morestins arbeide valgte Gillies å jobbe med hudtransplantasjoner, og en av hans pasienter var Vicarage som hadde fått skutt bort kjeven sin.

Gillies fant på å prøve en ny teknikk med Vicarage, hvor han tok hud fra skulder og nakken og festet de til kjeven hans. Samtidig lot han lot et lite stykke hud være igjen på stedene han transplanterte fra, så huden var forankret i begge ender og kunne beholde blodomløpet.

Når han festet den ene enden på kjeven til Vicarage så han at sårstedene krøllet seg mot hverandre, så han sydde de sammen til et slags rør. Det medførte at faren for infeksjoner ble kraftig redusert, noe som var vanskelig å kontrollere på denne tiden før antibiotika ble oppdaget.

Kjeven til Vivarage hadde nå hud med naturlig blodomløp og avviste ikke hudtransplantasjonen. Dette ble en av de mest brukte teknikker i rekonstruksjoner av ansikt under første og andre verdenskrig – the tubed pedicle flap.

 

William Vicarage

William Vicarage

 

Gillies blir beskrevet som “the father of plastic surgery“, og i årene 1917 til 1925 behandlet han over 3000 soldater. Bilder av hans arbeide ble frigitt fra Queens Marys Hospital i 2012, hvor de nå er å finne på nettsiden Gillies Archives sammen med store deler av hans medisinske notater.

En annen av Gillies pasienter var den 33 år gamle løytnanten William M. Spreckley. Han fikk i 1917 sprengt bort hele sin nese, men igjen så viser bildene hvilken avansert behandling Gillies utførte. Spreckley ble utskrevet tre og et halvt år senere med et resultat som nok en gang var helt fantastisk.

 

William M. Spreckley

William M. Spreckley

 

 

Gillies teknikker ble senere benyttet av flere som jobbet sammen med han. En av de var hans fetter Archibald McIndoe, som under andre verdenskrig startet en avdeling på Queen Victoria Hospital for dype brannskader og andre alvorlige ansiktsskader.

McIndoes pasienter hadde skader som før ikke hadde vært sett i krig. Han måtte til stadighet benytte eksperimentelle metoder for å hjelpe de, og Gillies teknikker ble ofte brukt.

McIndoe var en lege som skjønte at den mentale rehabiliteringen av sine pasienter var vel så viktig som mye annet, og hans avdeling på sykehuset ble beskrevet som en sosial klubb hvor de fikk tilbake sitt livsmot.

Over 600 av hans pasienter startet “The Guinea Pig Club” som en hentydning til hva de gikk gjennom, og de gjenlevende har siden den tid møttes fast en gang i året.

 

The Guinea Pig Club

The Guinea Pig Club

 

 

En av de var Jack Toper som fikk store deler av ansiktet ødelagt når flyet hans ble skutt ned. Foruten nye øyelokk og kinnben, ble nesen hans bygd opp igjen med hud fra armen ved bruk av Gillies pedicle flap teknikk.

 

Jack Toper

Jack Toper

 

 

I BBCs dokumentar fra 2004 forteller Toper og andre gjenlevende fra Guinea Pig Club sine historier om hvordan de med hjelp av Gullie og McIndoes banebrytende teknikker fikk tilbake sine liv.

Det er blant annet historien om menneskers styrke og hvor viktig det er å ha et åpent sinn.

 

Share this...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someoneDigg this

Leave a Reply

%d bloggers like this: