MENU

Du vil ikke tro hva jeg fikk til jul…

Nok et år hvor journalister har bombardert oss med idiotiske overskrifter er snart over, og den store trenden har vært disse irriterende og fantasiløse som forsøker å pirre din nysgjerrighet. “Du vil ikke tro hva som kravlet i øret til pasienten” – “Du vil ikke tro hva NAV skrev i sms-en” – “Du vil ikke tro hvilken sang nonnen Cristina debuterer med” – “Du vil ikke tro hva som skjedde om bord på dette flyet…

Dette er journalistisk lokkemat som har tatt helt av, noe nettstedet Buzzit.no er et eksempel på. De har på kort tid passert Aftenposten.no i daglige brukere, og så godt som alle deres overskrifter er av denne typen.

Disse ungene får “forferdelige” julegaver. Reaksjonene deres vil få deg til å gråte av latter”, eller “Det ser ut som han vandrer vettløst rundt i snøen. Så zoomer du ut…” er to ferske overskrifter fra Buzzit.no akkurat nå.

Nettsiden er kun et eksempel på hva som skjer på et større plan. Twitter-kontoen @IkkeKlikk som setter fokus på disse håpløse overskriftene, viser at Buzzit.no langtfra er alene i denne journalistiske kloakken.

– Nettavisen er nok den største bidragsyteren vår, men VG og Dagbladet følger ikke så veldig langt bak. Det dukker sågar opp en sak fra NRK nå og da, sier personene bak IkkeKlikk til NRK.

 

savedyouaclick adressa

Dagbladet hadde i juni en artikkel hvor de viste til at satiresiden the Onion hadde lagd en ny nettside som tok for seg slike overskrifter. Men se selv hva som kommer frem hos Dagbladet når man setter ordene “Du vil ikke tro hva som” inn i deres søkemotor. Du vil ikke tro det…

Et av de første stedene som satte søkelys på denne fordummende pg enkle journalistikken som lurer deg til å klikke på linker, var Twitter-kontoen @SavedYouAClick . Der legger de ganske enkelt ut svaret på spørmålene som overskriftene stiller.

 

savedyouaclick

 

Hva hun gjorde etterpå vil få deg til å gråte, le, eventuelt puste anstrengt”, er og en variant som ofte brukes. Overskrifter som lover så mye mer enn hva artikkelen tilbyr – og denne bloggposten gjør nøyaktig det samme, for hva jeg fikk av et supermarked til jul var ganske så kjedelig.

Band Aid 30 singelen “Do they know it’s Christmas” var hva jeg fikk.

En låt som er en fornærmelse mot alle som er glad i musikk, med en tekst som faktisk er verre enn lokkeoverskifter.

 

 

Do they know it’s imperialism?

Fra når Bob Geldof sammen med Midge Ure fra Ulravox i 1984 satte i gang Band Aid har hans veldedige prosjekter vært under sterk kritikk, noe som sourcewatch eller til og med Wikipedia understreker. Sammen med blant annet Bono fra U2 tilhører Geldof den arrogante delen av popbransjen som tror de kan frelse verden – uten å lytte til stemmene fra landene som de vil redde fra deres undergang.

Punk gruppen Chumbawamba sa det som det var i sitt første album “Pictures of Starving Children Sell Records, som var en skarp kritikk av Live Aid. Der kan vi blant annet høre lyden fra en av vokalistene som spyr i et toalett – en referanse til hva de mener om «slag aid».

Geldof blir sammen med Bono ofte beskrevet som skjødehunder for verdens elite, og begge har til felles at deres veldedige prosjekter og agenda er skarpt kritisert. For eksempel så har Bonos organisasjon «ONE Campaign” hvor Geldof har en rådgivende rolle, blitt kjent for å gi kun 1% av inntektene til formålene de var samlet inn for.

Harry Browns flotte bok “The Frontman: Bono (In the Name of Power)” beskriver godt hva som skjer: “I nesten tre tiår som offentlig person har Bono forsterket elite-diskurser, vært talsmann for ineffektive løsninger, nedlatende mot fattige mens han kysser ræva til de rike og mektige.”

Brown beskriver Bonos tilnærming til Afrika som «en glatt blanding av tradisjonell misjonering og kommersiell kolonialisme, der den fattige verden eksisterer som en oppgave for den rike verden å fullføre.

 

 

african-merry-xmas1

 

Do they know it’s Christmas time?

Nå har Geldof nok en gang dratt frem den gamle Band Aid låta , for å samle inn penger til “kampen mot Ebola”, og Bono er selvfølgelig med.

Afrikanske land har sine egne musikk prosjekter mot ebola som som Geldof kunne ha promotert, og Africa Responds er ett av mange. Solome Lemma som var med på å starte det prosjektet, sier til engelske Channel 4 News det finnes andre veier som Geldof og hans venner kan bidra.

-Mens den opprinnelige Band Aid singelen fikk søkelys på den etiopiske hungersnøded og penger, så etterlatte den i Etiopia og egentlig resten av Afrika, en forferdelig arv som beskrev oss som utsultet, fattige og undertrykte.

-Hvis Geldof virkelig er forpliktet til å bruke sin plattform som musiker, samarbeid da med afrikanske artister. Det finnes et mangfold av artister fra de tre mest berørte landene-Liberia, Sierra Leone og Guinea -og resten av Afrika han kunne ha brakt videre til å gjøre en annen sang […] den første var feil på alle måter, inkludert den forferdelige nedlatende teksten, sier Lemma.

 

 

Teksten ja, den er ikke bare nedlatende men langt over grensen til det absurde.For eksempel så gjør den Afrika om til et land hvor alt er likt overalt, mens det i realiteten er et kontinent med over 50 forskjellige nasjoner som har store forskjeller i blant annet klima, politikk, fattigdom, rikdom og ressurser.  Her litt fra Gbtravels artikkel «Ten facts for Bob Geldof» som setter søkelys på teksten:

Where the only water flowing Is the bitter sting of tears”

What? What about the world’s longest river? The river Nile is over 4000 miles long. (The 5 biggest rivers in Africa are: Nile, Congo, Zambizi, Niger, Orange river)

Where nothing ever grows, No rain nor rivers flow”

It’s not the moon!
In 2007 African nations accounted for around 14% of UK imports of fruit and vegetables.

 

Ornament Africa Giraffe Silhouette (1)

 

Hey, come on – do they know it’s Christmas time???

Vel, i følge Abdullahi Halakhe som er en politisk analytiker fra Kenya så gjør afrikanere det. For eksempel, i følge enkelte anslag så er det nesten tre ganger så mange kristne i Nigeria som England og Wales tilsammen, «så hvordan kunne de ikke vite det er jul?» sier Halakhe til AlJazeera.

Han kaller ideen om at Afrika i 2014 trenger å bli reddet av utvaskete C-kjendiser et perverst eksempel på messias-komplekset. Afrikanske land greier helt fint å rydde opp i ebolautbrudd på egen hånd og trenger ikke vestens frelsere. Halakhe viser til at både Nigeria, Senegal og Kongo har hatt utbrudd av ebola, og effektivt ordnet opp i det.

Han sier teksten til “Do they know it’s Christmas” er en grotesk samling av «den hvite manns byrde»

«The White Man’s Burden» (Den hvite manns byrde) er et dikt av den engelske poeten Rudyard Kipling, utgitt i det amerikanske illustrerte magasinetMcClure’s i 1899 med undertittelen The United States and the Philippine Islands. Uttrykket «den hvite manns byrde» ble raskt brukt for å rettferdiggjøre kolonisering gjennom å fremstille hvite mennesker som mer siviliserte og høyerestående, og med en moralsk plikt til å herske over og «oppdra» andre folkeslag. (Wikipedia)

Dawit Gebreselassie som er en finansiell analytiker fra Etiopia er og ganske så sikker på at han nå etter 3 gjentagelser fra Geldof vet at det er jul, mens han tørt legger til at Etiopia feirer jul 7. januar, noe som kanskje har medført at Geldof har blitt forvirret. Han sier at disse kjendis-aksjonene som skal hjelpe afrikanske land, skaper flere problemer for landene og at det er vanskelig å forstå at de som står bak ikke ser alle problemene de lager.

“Det oser av den “hvite frelsers kompleks” sier Robtel Neajai Pailey fra Liberia og gir beskjed om at låta for lengst burde ha vært parkert der den hører hjemme – i søppelbøtta.

 

 

Akkurat nå frister ABC Nyheter med «Uteliggeren Thomas fikk 100 dollar – se hva han brukte de på”, mens Tv-2 går for “Du vil ikke tro hva uteliggeren gjorde da han fikk 100 dollar på gaten“. Facebook tilbyr en relatert artikkel fra NRK med overskriften “Sjekk hva Henrik skapte da han var på løpetur”.

Selv så tenker jeg at “Du vil ikke tro hvor mye Bob Geldof tar betalt for å snakke på en konferanse om fattigdom» kunne fungert bra som overskrift i denne bloggposten, mens jeg går ut med søpla hvor Band Aid singelen ligger.

Share this...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someoneDigg this

Leave a Reply

%d bloggers like this: